Neem het op voor de makers! (2006)
  Utrecht, 10 januari

Geachte heer Atsma,

Als programmamaker voor radio- en televisie heb ik de afgelopen 3 jaar reeds ervaren wat de effecten van de bezuinigingen zijn. Van het ene opgeheven programma kwam ik bij het andere terecht. Vaak ging het om door het publiek zeer gewaardeerde formats, zoals Spiegels, opgeheven vanwege.......de bezuinigingen. Van de Ikon kwam ik bij de RVU terecht, via de Humanisten nu bij de VPRO.
Meneer Atsma, het is toch overduidelijk dat er nu reeds op programma’s en op de programmamakers wordt bezuinigd en niet op de zogenaamde overhead. De managers in Hilversum weten heel goed hoe ze hun posities moeten verdedigen. Zij voeren nu oorlog met elkaar, over de hoofden van programmamakers en het publiek heen. De zendercoordinatoren en bestuursleden van de Raad, die bijvoorbeeld in 1 pennestreek de Concertzender-frequentie claimen, met een kabelnetwerk en format, waar vrijwilligers 20 jaar keihard voor gestreden hebben. Dergelijke streken worden nu door de chefs in Hilversum geleverd, de programmamakers staan verbijsterd langs de zijlijn.

Meneer Atsma, ik heb de afgelopen maand met enige tientallen collega’s gepraat. Allemaal trekken ze dezelfde conclusie: bij de publieke omroep draait het nu alleen nog maar om geld en macht. Het ontwikkelen van een sterk bestel, essentieel voor de gemeeenschapszin van Nederland en voor de werking van de democratie, is aan dit machtsspel volstrekt ondergeschikt.
Meneer Atsma, trek alstublieft uw conclusies en neem het op voor de unieke programma’s en de programmamakers van de publieke omroep!


Met hartelijke groet,David de Jongh


(Brief aan het CDA-kamerlid Joop Atsma, over de bezuinigingen bij de publieke omroep in 2006)